Tallers de Forma

taller de forma

 

“l’important c’est le sujet”

Alberto Giacometti

 

 

El taller de forma és un espai de recerca de les formes originàries i arquetípiques de la naturalesa. S’hi ofereixen als infants diferents materials que fan possible l’aprenentatge de tècniques diverses. Es comença amb el modelat en cera al cicle Infantil i en cera i argila durant els primers cursos del cicle de Primària, fins a arribar a materials més durs que requeriran de la talla en els darrers cursos d’aquest cicle, o a treballar amb foc i ferro, la forja, al cicle de Secundària.

El procés comença amb un material més tou (modelat) per treballar l’acció transformadora de la matèria a través de les mans i del gest repetitiu, fins a aconseguir la forma. Aquest procés ofereix una imatge del què viu l’infant en relació al seu cos. Més tard, quan la voluntat ja està més desenvolupada, el cos s’enforteix i apareixen els processos formals de l’abstracció. És l’hora d’oferir una matèria més dura per treballar. A través de la talla, la matèria es presenta com quelcom resistent i sòlid, i es requereix un treball més profund de la voluntat, encara que sense perdre de vista la imatge del què es pot trobar en aquell tros de matèria, com si es tractés de treure-li el vel.

En el taller de forma, es dóna als nens i nenes l’oportunitat de descobrir que, gràcies al treball fet amb les mans i amb tot el cos, poden transformar la matèria, fins i tot la més dura, com el marbre o el ferro.

A banda, és molt rellevant insistir en el caràcter social d’aquests tallers, ja que, sempre que es treballa la forma, es modela l’ésser alhora que la matèria, atès que s’hi estableix un diàleg entre la matèria i el propi Jo.

La forma esdevé un camí que s’inicia al bell mig de l’ésser humà i que el que connecta amb el món, fins a la transformació real d’aquest món. És en aquest gest de trobada on s’enforteix i creix la veritable forma del Jo.

La creativitat ens fa éssers lliures.

 

 

Podeu veure informació més concreta d'algunes de les arts presents en El Til·ler en els següents apartats:

La música

L'eurrítmia

La pintura

Inici de sessió d'usuari